Spausdinti 

 

IMG 7750Balandžio 17 d. įvyko antrasis, septynis mėnesius truksiančio renginių ciklo „Kultūros muitinė“, renginys. Kiekvienas renginių ciklo mėnuo turi savo temą, o balandžio mėnesio tema – kulinarinis paveldas.

Šį sykį susirinkusieji turėjo galimybę daugiau sužinoti apie tarpukario kulinarinį paveldą. Šia tema jau ilgą laiką besidominti Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune istorikė Justina Minelgaitė-Plentienė pristatė pranešimą pavadinimu „Nuo rūgpienio su bulvėmis iki Chateaubriand:žvilgsnis į maisto kultūrą Lietuvoje 1919–1940 metais“.

Įtraukiančiame ir nuotaikingame pranešime sužinojome, kad laikinojoje sostinėje Kaune veikė nuo keturiasdešimt iki šešiasdešimt įvairiausių maitinimo įstaigų-restoranų su tokiais įmantriais pavadinimais, kaip, pavyzdžiui, Variete „Miramaras“, „Bar pale ale. Pirmaeilinis dansingas-baras“, o būta ir lietuviškų patriotiškų restoranų, tokių, kaip „Laisvė“, „Aušra“, „Bijūnas“, „Ąžuolynas“ ir kiti.

Įdomu tai, kad kavinėse buvo galima užsisakyti tik gėrimų ir desertų, o restoranuose siūlyta karštųjų patiekalų, užkandžių bei įvairių stipriųjų gėrimų. Klientus bandydavo pritraukti amerikiečių, graikų, olandų, rusų virtuvių valgiais bei išskirtiniais tetervinų, kiškių, kurapkų patiekalais.

Restoranai orientavosi ne tik į maitinimo paslaugas, bet ir į kultūrinę programą, kuri apėmė įvairių Lietuvos ir užsienio atlikėjų, restorano orkestro pasirodymus. Ketvirtajame dešimtmetyje atsirado policiniai numeriai – bent viena šeštoji atliekamų kūrinių turėjo būti lietuvių kalba, taip buvo skatinama lietuviška atlikėjų programa. Tarpukariu madingi buvo įvairių profesijų atstovų susiėjimai, vadinami „five-o-clock‘ais“ – penktos valandos arbatėlėmis.

Be to, artėjančių šv. Velykų proga, lektorė pasidalino velykiniam stalui tiksiančiais tarpukario laikų receptais bei papasakojo be ko nebuvo įsivaizduojamas to meto šv. Velykų stalas.

Renginio pabaigoje susirinkusieji turėjo galimybę paragauti pagal tarpukario laikų receptus pagamintų desertų: arbatinių pyragaičių bei „čekoladinės Velykų bobelės“.

Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai bei Tauragės rajono savivaldybei, skyrusioms finansavimą šiam renginiui bei Tauragės profesinio rengimo centro maisto gamybos profesijos mokytojai metodininkei Daivutei Kolosovienei už tarpukario desertų pagaminimą.

Kulinarinio paveldo mėnesio renginiai baigėsi, tačiau gegužę visų lauksime kino mėnesio renginiuose.